Dobrodošli u Skrad

Skrad (700 m) je poznato planinsko, klimatsko, turističko mjesto u srcu Gorskog kotara. U njemu je sjedište Općine koja broji 1900 stanovnika.



Skrad se je smjestio na padinama Skradskog vrha, a okružuju ga šume crnogorice i bjelogorice, te samim time ima i izuzetno pogodan prirodni položaj. Može se reći da je Skrad prirodno podijeljen na tri lokaliteta: Sportsko rekreacijski centar Skradska draga gdje se nalaze nogometno igralište, boćalište, biciklističke staze, šetnice te vidikovci. Može se reći ovaj dio svakako pogodan za ispunjenje želja i potreba rekreativaca. Drugi je dio sam centar Skrada, a treći i može se reći najznačajniji simbol Skrada je izletište Zeleni vir. Ono zajedno sa Vražjim prolazom i spiljom Muževa hiža velikim dijelom utječe na posječenost ovoga kraja. Zaista bi bilo šteta ne vidjeti toliko predivnu i netaknutu prirodu.



Nad Skradom uzdiže se Skradski vrh (1044) koji svojom ljepotom mami šetače i planinare da ga posjete. Prilikom posjeta Skradskom vrhu zgodno je i posjetiti vidikovce Kavranovu stijenu i Perič odakle se pogledom zahvaća cijeli Skrad te kanjon u kojem se nalaze Zeleni vir i Vražji prolaz. Osim toga Skradski je vrh poznat i po kapelici Marijina uznesenja na nebo koja je sagrađena početkom stoljeća. 1994. godine kapelica je obnovljena i u njoj se svake godine na Veliku Gospu održava sveta misa.



Osim šetnji i planinarenja posjetiocu su u Skradu na raspolaganju i sadržaji kao što su: lov na krupnu i sitnu divljač, te sportski ribolov na Iševnici i Kupici na pastrvu i lipljana, naravno uz dozvole koje se mogu nabaviti u lovačkom društvu.